Penne met bloemkool en spekjes

Dit recept is voor 4 personen.

Ingrediënten

  • Peper / zout / nootmuskaat
  • ½ bussel platte peterselie
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 1 liter melk
  • Scheutje olijfolie
  • 50 gram geraspte gruyère
  • 150 gram karaktervolle kaas van zachte zuivel( vb. Langres du plateau)
  • ½ citroen
  • 1 koffielepel mosterd
  • 500 gram penne
  • 1 bloemkool
  • 250 gram gerookt Bourgon spek

Bereiding

  • Breng eerst de melk aan de kook. Verwijder het groen van de bloemkool en snij deze in kleine roosjes. Voeg ze bij de kokende melk en gaar ze gedurende 7 à 10 minuten. Zeef ze vervolgens uit de melk en bewaar het kookvocht om straks de bechamelsaus te bereiden.
  • Breng ondertussen een grote pot met water aan de kook en strooi er wat zout in. Gaar de penne beetgaar. Laat de penne nadien uitlekken
  • Snij het Bourgon spek in reepjes van een halve centimeter breed. Verhit de olijfolie in een braadpan en bak het Bourgon spek goudbruin krokant. Laat ze nadien uitlekken op keukenpapier zodat het vet verdwijnt.
  • Als de bloemkool roosjes en de penne gaar zijn en het Bourgon spek is krokant gebakken kan je de bechamelsaus maken.
  • Begin met een klontje boter die je smelt op een matig vuur. Vervolgens strooi je de bloem bij de boter en roer je tot je een malse pasta bekomt. Zorg ervoor dat de roux niet verbrandt. Voeg vervolgens een deel van de melk bij de roux en blijf roeren tot de saus bindt. Voeg vervolgens nog melk bij tot de saus de gewenste dikte heeft.
  • Eenmaal de saus de gewenste dikte heeft, zet je het vuur af. Daarna strooi je de gemalen kaas en de karaktervolle kaas bij de saus. Je blijft roeren tot de kaas gesmolten is.
  • Schep een koffielepel mosterd bij de saus en knijp er een klein scheutje citroensap in. Dit geeft de saus wat extra smaak. Kruid de saus met peper, zout en muskaatnoot.
  • Schep de gare penne in de saus, gevolgd door de gekookte bloemkool roosjes en het krokante Bourgon spek. Roer voorzichtig.
  • Voor de afwerking spoel je de platte peterselie en snipper je de blaadjes daarna fijn. Roer vervolgens de versnipperde blaadjes doorheen het pastagerecht als finishing touch.